AMSTERDAM – Het gebruik van XTC door zwangere vrouwen zorgt voor motorische problemen bij baby’s na de geboorte.

Dat schrijven wetenschappers van verschillende Engelse universiteiten dinsdag in Neurotoxicology and Teratology.

XTC, of officieel 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA), is een van de wijdst verbreid gebruikte illegale drugs. Al langer zijn er vermoedens dat gebruik door zwangere vrouwen slecht is voor het ongeboren kind, maar echte studies waren tot dusver schaars.

De Engelse wetenschappers brengen hier nu verandering in door 96 zwangere drugsgebruikers te rekruteren en de ontwikkeling van hun kind te vergelijken met kinderen van niet-gebruikers in de eerste 4 levensmaanden.

Oog-hand coördinatie

Het bleek dat kinderen van XTC-gebruikende moeders achterliepen bij de ontwikkeling van hun motoriek. Zo was hun oog-hand coördinatie slechter en konden ze later rechtop zitten. Het zelfde geldt voor het zichzelf kunnen omdraaien van de rug op de buik.

De wetenschappers denken dat dat komt doordat XTC invloed heeft op de chemische signalering in de hersenen. De drug zorgt voor een extreme boost van het gelukshormoon serotonine in de hersenen, net zolang tot die stof op is.

Serotonine is echter ook betrokken bij de formatie van hersenen en de ontwikkeling van motoriek. XTC komt via de placenta in de hersenen van het ongeboren kind en interfereert daar met de ontwikkeling van de babyhersenen.

De wetenschappers zijn van plan om de baby’s te blijven volgen om zo de langetermijneffecten van XTC-gebruik door aankomende moeders te onderzoeken.