AMSTERDAM - Het terugtrekkende ijs van de Noordpool zorgt voor meer sneeuwval op het Noordelijk Halfrond.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van Georgia Tech University in Atlanta dinsdag in PNAS.

De ijsmassa van de Noordpool is hard aan het slinken: de herfsthoeveelheid is sinds 1979 met 29,4 procent afgenomen. Amerikaanse wetenschappers vermoedden dat de terugtrekkende ijsmassa verregaande gevolgen zou kunnen hebben voor het klimaat op het noordelijk halfrond.

Ze verzamelden daarom gegevens over sneeuwval, luchtdruk en luchtvochtigheid en stopten dat in een model om de weersomstandigheden in de periode van 1979 tot nu te simuleren.

Koudefronten

De vermindering van de ijsmassa bleek gevolgen te hebben voor de luchtcirculatie: de westenwind die van Canada naar Europa waait was over de onderzochte periode verzwakt. Dat zorgde ervoor dat er meer koudefronten van de Noordpool naar de zuidelijker gelegen continenten stroomden.

Daarbij kwam dat er door het vergrote oppervlakte aan oceaanwater als gevolg van het teruggetrokken ijs, meer verdamping plaatsvond. Gecombineerd zorgt dat voor meer sneeuwval in Europa en Noord-Amerika.

De verwachting is dat er ook de komende jaren meer sneeuw valt in die regio. De wetenschappers hopen dat dit onderzoek zal bijdragen aan betere weersvoorspellingen.