AMSTERDAM – Slaappilgebruikers hebben een 4,6 keer zo grote kans om te komen overlijden als niet-gebruikers. Ook is de kans op kanker verhoogd.

Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers deze week in het open acces tijdschrift BMJ Open.

Het gebruik van pillen om slapeloosheid tegen te gaan is rijzende. In Nederland gebruiken bijna 2 miljoen mensen wel eens een pil om in slaap te vallen.

Nu blijkt dat gebruikers meer krijgen dan alleen een goede nachtrust: onderzoekers van Scripps instituut in San Diego, Amerika, vonden dat slaappilgebruikers een 4,6 keer zo grote kans hadden om te komen overlijden. Dat betekent dat er over de bestudeerde periode 4,6 keer zoveel mensen overlijden in de gebruikersgroep dan in de niet-gebruikersgroep.

Daarnaast zorgt het gebruik ook voor een verhoogde kans op kanker. De bevindingen gelden voor zowel de nieuwe als de oude klasse slaapmedicijnen.

Tienduizend

De onderzoekers vergeleken meer dan tienduizend slaappilgebruikers met niet-gebruikers. Ook als de onderzoekers corrigeerden voor leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand bleef de conclusie staan.

Al bij een jaarlijkse inname van maar 18 pillen was het overlijdensrisico verhoogd. Mensen die meer dan 132 pillen gebruikten per jaar, hadden 35 procent meer kans om kanker te ontwikkelen.

Over de precieze oorzaak doen de onderzoekers geen uitspraak. Het was louter een observationele studie, zo stellen ze. Wel adviseren ze artsen om niet te snel over te gaan op het voorschrijven van pillen om slapeloosheid tegen te gaan, maar om eerst te kijken of het met therapie te verhelpen is.