AMSTERDAM - Een mot die sinds 2006 oprukt in Italiaanse wijngaarden en daar flinke schade aanricht blijkt een niet eerder ontdekte soort afkomstig uit Noord Amerika.

De larven van het beestje houden van de bladeren van de Chardonnay, en Cabernet Sauvignon- en Muscatdruiven.

Onderzoekers van Naturalis en Leiden voerden een genetische en taxonomische studie uit op de diertjes en publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Zookeys.

De hulp van de Nederlander was ingeroepen door Italiaanse collega's, die de zogeheten mineermotjes in steeds meer wijngaarden in hun land zagen opduiken.

De beestjes zijn maar drie millimeter groot en hebben een spanwijdte van vijf tot zes millimeter, maar ze zorgen voor duidelijk zichtbare schade aan de wijnplanten. De larven eten kenmerkende gangetjes uit het blad, en snijden aan het eind daarvan een zakje uit het blad, waardoor een karakteristiek gat achterblijft.

Levenswijze

Al snel rees het vermoeden dat de mot afkomstig was uit de Verenigde Staten. Naturalisbiologen en collega's van de University of Connecticut (USA) bestudeerden samen met de Italiaanse wetenschappers de levenswijze, morfologie en DNA van de Italiaanse soort en verwante mineermotten afkomstig uit de VS.

Daarbij ontdekten ze dat de in Italië voorkomende soort overeenkwam met een mineermot uit de Verenigde Staten, maar dat die soort nog niet eerder was ontdekt en dus ook nog geen naam had. Ze doopten het motje Antispila oinophylla. Dat betekent letterlijk 'de mot met tegenoverliggende vlekken van wijnbladeren'.

Italië

De nieuwe soort komt voor in oostelijk Noord-Amerika, van Georgia tot Ontario. Zijn larven voeden zich met verschillende soorten wilde druiven. In Italië werd de soort sinds 2006 aangetroffen in wijngaarden in Trento en Veneto, de laatste jaren in grote hoeveelheden.

De mineermot blijkt een goede smaak te hebben: hij houdt van de bladeren van de Chardonnay, Cabernet Sauvignon- en Muscatdruiven, zoveel dat lokale uitbraken tot economische schade kunnen leiden.

De onderzoekers opperen ook een remedie: parasitaire wespen, die eitjes kunnen leggen in de larven waardoor hun larven die van de mot van binnenuit opeten.