AMSTERDAM - Het tijdig ontdekken van een hunkering naar drugs en direct ingrijpen kan goed ondersteund worden door gebruik te maken van nieuwe technologieën samen met smartphones.

Wetenschappers van de University of Massachusets Medical School uit de Verenigde Staten publiceerden hun eerste resultaten met het apparaat genaamd 'iHeal' deze week online in het blad Journal of Medical Toxicology.

De onderzoekers combineerden een verzameling van verschillende technologieën samen met smartphones om te komen tot een apparaat dat kan detecteren of een verslaafde dreigt terug te vallen door direct in te grijpen op het gedrag.

Edward Boyer, hoofdauteur van het onderzoek, heeft in samenwerking met het MIT het mobiele apparaat ontworpen dat gebruik maakt van zogenaamde 'enabling technologies': technologieën die er samen voor zorgen dat iets wat eerst alleen maar mogelijk was in bijvoorbeeld een ziekenhuis, nu ook voor thuisgebruik geschikt zijn.

Falen

Volgens de medici zijn veel van de gebruikte gedragsinterventies bij verslavingsbehandeling niet effectief buiten een gecontroleerde, klinische omgeving waar ze zijn aangeleerd. De onderzoekers schrijven dit falen toe aan verschillende factoren, waaronder het onvermogen van de patiënt om veranderingen in het gedrag waar te nemen die kunnen zorgen voor een terugval.

De onderzoekers vroegen mensen met een geschiedenis van drugsgebruik en posttraumatisch stresssyndroom om een sensorband om hun pols te dragen die de elektrische activiteit van de huid, de lichaamsbeweging, de temperatuur van de huid en de hartslag meet.

Dit zijn allemaal stress-indicatoren. De polsband geeft de informatie draadloos door aan de smartphone waar speciale software op zit die het stressniveau kan meten.

Stressniveau

Als de telefoon een verhoogd stressniveau detecteert, zoekt de telefoon contact met de gebruiker om zo op verschillende manieren te proberen deze tot de orde te roepen.

De methoden om dat te doen verschillen per patiënt, denk bijvoorbeeld aan een bericht waarop de patiënt een antwoord moet geven. Als de toestand normaal is, krijgt de patiënt juist bemoedigende teksten te zien.

De eerste resultaten zijn bemoedigend, maar laten ook de tekortkomingen van het huidige apparaat zien. De polsbanden zijn bijvoorbeeld goed zichtbaar en kunnen stigmatiserend werken in het openbare leven. Ook is het geheel nog te kwetsbaar voor dagelijks gebruik.