AMSTERDAM - Jongeren die veel films kijken waarin alcohol wordt genuttigd, hebben een hogere kans om te beginnen met drinken.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Dartmouth Medical School in BMJ Open (pdf).

De wetenschappers onderzochten een cohort van 6500 Amerikaanse tieners tussen de 10 en 14 jaar. Zij werden ondervraagd over hun drinkgedrag en over allerlei factoren die het drinkgedrag konden beïnvloeden.

Het ging hierbij bijvoorbeeld om filmkijkgedrag, filmmarketing, de thuisomgeving, groepsdruk en persoonlijke karaktereigenschappen.

Comazuipen

Over de twee jaar van het onderzoek steeg het aantal jongeren dat dronk van 11 naar 25 procent. Het aantal comazuipers, gedefinieerd als het drinken van 5 borrels direct achter elkaar, steeg van 4 naar 13 procent.

Factoren die van invloed waren op het drinkgedrag waren onder andere drinkende ouders en de aanwezigheid van drank in huis. Deze twee factoren beïnvloedden echter niet het percentage comazuipers.

Naast drinkende vrienden en een rebels karakter, bleek het kijken naar films met alcohol niet alleen een belangrijk factor in het beginnen met drinken maar ook bij het verschuiven van normaal drinkgedrag naar comazuipen.

Films

Jongeren die keken naar films waar alcohol in werd gebruikt hadden een twee keer zo grote kans om te beginnen met drinken en een 63 procent grotere kans om te gaan comazuipen. Opvallend was dat niet alleen een drinkende hoofdpersoon van invloed was, maar ook het simpelweg laten zien van alcoholflessen of glazen.