
Stof in avocado gaat multiresistente bacteriën te lijf
Ze beschrijven hun vondst in Journal of Antimicrobial Chemotherapy.
Multiresistente bacteriën zijn een groeiend probleem in de gezondheidszorg. Steeds vaker duiken er bacteriën op die resistent zijn tegen alle gebruikte antibiotica, waardoor infectieziektes niet meer zo makkelijk behandeld kunnen worden als de afgelopen decennia.
Een van de bekendste multiresistente bacteriën is de MRSA-bacterie, wat staat voor meticilline resistente Staphylococcus aureus. De bacterie is onder meer verantwoordelijk voor moeilijk behandelbare bloedvergiftiging.
Recentelijk zijn onder andere in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht afdelingen geïsoleerd omdat de MRSA-bacterie er werd aangetroffen.
Effluxpomp
De resistentie van de MRSA-bacterie wordt veroorzaakt door een zogenaamde effluxpomp waarover de bacterie beschikt. Daarmee is het organisme is staat om antibiotica dat binnenkomt de cel uit te pompen voordat het schade aanricht.
De Deense onderzoekers vonden in een Chileense avocado een molecuul dat in staat was om die effluxpomp te blokkeren. Op dit moment zijn er nog geen stoffen op de markt die specifiek dit resistentiemechanisme blokkeren.
Indianen
De wetenschappers hopen de stof binnenkort synthetisch te kunnen produceren, om zo massaproductie mogelijk te maken. Het molecuul zou dan samen met andere antibiotica toegediend moeten worden om een infectie te lijf te gaan.
Bijzonder was dat indianen in Chili de plant al gebruikten om wonden mee te helen. De Denen hebben een contract ondertekent dat, mocht het medicijn een succes worden, een deel van de inkomsten ten goede komt aan de indianenstam.