
Maan en Mars vertonen beide recente geologische activiteit
De Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter heeft kleine, langgerekte 'geulen' ontdekt (zogeheten 'graben') die wijzen op recente tektonische activiteit, vermoedelijk in de afgelopen vijftig miljoen jaar.
Door afkoeling van het inwendige krimpt de maan in de loop van de miljarden jaren een beetje, waardoor de korst juist wordt samengedrukt en er langgerekte 'bergkammen' ontstaan. Het feit dat er desondanks ook 'graben' op de maan blijken voor te komen, wijst op geologische activiteit.
Op Mars, in het gebied Cerberus Fossae, zijn met de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter rotsblokken gefotografeerd die van een klif af zijn gerold en daarbij sporen hebben achtergelaten.
Marsbevingen
Onderzoek aan de sporen en de verdeling van de rotsblokken wijst uit dat ze aan het rollen zijn gebracht door 'Marsbevingen', en het feit dat de sporen nog steeds zichtbaar zijn, doet vermoeden dat die bevingen in het recente verleden hebben plaatsgevonden.
De bevingen hebben mogelijk een kracht van 7 op de schaal van Richter gehad. Ze zouden kunnen wijzen op recente activiteit van de nabijgelegen grote Marsvulkaan Elysium Mons.