AMSTERDAM - Nederlandse wetenschappers hopen aan het eind van dit jaar de eerste kweekhamburger te presenteren.

Ze hebben al een stukje vlees van twee bij een centimeter en 1 mm dikte gekweekt.

Dat maakte Mark Post, hoogleraar aan de TU Eindhoven en Universiteit Maastricht, bekend tijdens de jaarlijkse meeting van de American Association for the Advancement of Science

Die hamburger zal naar schatting bijna tweehonderdvijftigduizend euro gaan kosten, een bedrag dat ter beschikking is gesteld door een anonieme financier. De burger moet worden opgediend door driesterrenkok en fervent culinair experimentator Heston Blumental.

De huidige kweeklapjes lijken qua uiterlijk nog het meest op reepjes calamares (pijlinktvis). Deze stukjes gekweekt spierweefsel zullen Post en zijn collega's mengen met gekweekt vetweefsel om uiteindelijk een hamburger van te maken.

Krachten nabootsen

Kweekvlees heeft veel potentie, omdat hiervoor geen dieren hoeven te worden gefokt. Bovendien is het kweken van vlees een stuk efficiënter dan het voeden van dieren voor consumptie. Voor iedere 15 gram varkens- of koeienvlees is gemiddeld 100 gram eiwit nodig.

Bij kweekvlees zou ongeveer veertig procent minder energie kosten, aldus Post. Het kweken van vlees is met name een grote uitdaging, omdat spieren hun structuur krijgen door blootstelling aan krachten, die moeilijk in kweeksystemen zijn na te bootsen.