Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Biologische klok beïnvloedt immuniteit

AMSTERDAM - Als je biologische klok is verstoord, functioneert je immuunsysteem minder goed en kun je sneller ziek worden. 
Door NU.nl/Desiree Hoving

Dat schrijven onderzoekers van Yale School of Medicine vandaag in het vakblad Immunity.

Onze biologische klok regelt wanneer we slapen en wakker zijn. Door vaak te laat naar bed te gaan, een jetlag of door het verzetten van de klok vanwege de zomer- of wintertijd kan deze worden verstoord.

Slaapritme

“Mensen weten intuïtief dat ze eerder ziek worden als hun slaappatroon is verstoord”, zegt Erol Fikrig, hoogleraar epidemiologie en microbiële pathogenese aan Yale. “Nu blijkt dat verstoringen van de biologische klok onze vatbaarheid voor ziekteverwekkers daadwerkelijk beïnvloedt”.

Onder leiding van Fikrig zagen de onderzoekers dat de biologische klok van muizen de activiteit van een eiwit (TLR-9) beïnvloedt, dat reageert op de aanwezigheid van bacteriën en virussen. De muizen bleken overdag het beste infecties te weerstaan, omdat er dan veel van dat eiwit is. ’s Nachts was dat veel minder.

Overlijdensrisico

Dit is klinisch relevant, omdat van patiënten bekend is dat ze en hoger overlijdensrisico lopen tussen 2 en 6 uur ‘s nachts. Daarnaast hebben patiënten op een intensive care vaak verstoorde slaappatronen door de aanwezigheid van geluid, licht en medicijnen. Of en hoe deze factoren het immuunsysteem beïnvloeden, moet nog worden onderzocht.

“Onze bevindingen laten niet alleen het moleculaire verband tussen de biologische klok en het immuunsysteem zien. Het heeft ook gevolgen voor de preventie en de behandeling van ziektes”, concludeert Fikrig.

Aanbevolen artikelen