AMSTERDAM - De gemiddelde wereldburger gebruikt 4000 liter water per dag, blijkt uit een grote mondiale studie van de Universiteit Twente naar onze ‘water footprint’.

Weg- en waterbouwkundigen Arjen Hoekstra en Mesfin Mekonnen van de faculteit Water Engineering & Management publiceerden hun bevindingen rond onze watervoetafdruk deze week in het tijdschrift PNAS.

Het onderzoek richtte zich op al het water dat nodig is voor de productie van voedsel en andere producten die we gebruiken. Het verbruik verschilt sterk van land tot land en veel landen doen een beroep op water in andere landen, waar water zelfs vaak schaars is.

Het totale waterverbruik is samengesteld uit drie verschillende soorten water, namelijk regenwater (groen), grond- en oppervlaktewater (blauw) en vervuild water (grijs).

Wereldwijd

Wereldwijd is het agrarische waterverbruik het hoogst: 92 procent van het water gaat naar de productie van ons voedsel. Voor de voedselproductie is het hemelwater met de groene watervoetafdruk het grootst: 74 procent.

Het gemiddelde verbruik per persoon per jaar in de periode 1996 - 2005 lag op 1385 kubieke meter per jaar (1.385.000 liter), al lag het verbruik van een Amerikaan gemiddeld twee keer zo hoog en dat van een Indiër of Chinees bedroeg niet veel meer dan 1000 kubieke meter. Nederlanders verbruiken net iets meer dan het gemiddelde.

Verspreid

Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat ons waterverbruik heel erg verspreid over de wereld ligt. Nederland of andere waterrijke landen uit het noorden van Europa doen vaak een beroep op gebieden met waterschaarste omdat veel producten niet uit ons eigen land komen. China zal in de toekomst ook steeds meer water gaan gebruiken uit andere gebieden, zoals van Afrikaanse landbouwgronden.

Waterschaarste is een mondiaal probleem en niet lokaal op te lossen. De onderzoekers roepen op te kijken of het voor een land duurzaam is om de blauwe watervoorraad (grond- en oppervlaktewater) in te (blijven) zetten voor exportproducten.

Waterslurpers

Met de Water Footprint kan niet alleen het verbruik van een individu of land in kaart worden gebracht, maar ook dat van een bedrijf of een bepaald product. Graanproducten zijn bijvoorbeeld de grootste waterslurpers per persoon ter wereld (27 procent van het water gaat daar naartoe).

De oorsprong van het water duidelijk krijgen is erg belangrijk bij de zoektocht naar oplossingen rond wereldwijde waterschaarste. Via de internationale website Water Footprint Network proberen grote organisaties en ondernemingen daar samen naar oplossingen te zoeken.