AMSTERDAM Voor het eerst is met een experiment aangetoond dat alcohol de creativiteit verhoogt. Een promillage van 0,75 verbetert de prestaties tijdens een probleemoplossingstaak.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Illinois in Chicago in het tijdschrift Consciousness and Cognition.

Dat alcohol creatiever maakt is een veronderstelling, die waarschijnlijk door veel mensen waaronder schrijvers, kunstenaars en musici op basis van eigen ervaring wordt bevestigd.

Tot nu toe was het echter nog niet in een wetenschappelijk experiment aangetoond, schrijven de Amerikanen.

Cocktail

De onderzoekers dienden bij twintig mannelijke proefpersonen een cocktail op basis van wodka toe die hen een promillage van 0,75 gaf.

Twintig andere mannen kregen geen drankje. Vervolgens lieten ze hen een serie ‘remote associates tests’ uitvoeren. Ze kregen steeds drie woorden te zien zoals fiets, zeep en deur. Ze werden gevraagd daar een vierde woord bij te vinden, dat bij alle drie past, zoals in dit geval bel.

Ingeving

De beschonken vrijwilligers losten meer taken op en deden dat vaker op basis van een ingeving dan de nuchtere deelnemers. De onderzoekers vermoeden dat een matige hoeveelheid alcohol de capaciteit van het werkgeheugen verlaagt. Dit werkgeheugen is van belang voor het uitvoeren van analytische taken, maar vormt een beperking voor de creativiteit.

Analytisch denken is rechtlijnig, creatief denken is dat juist niet. Onder invloed ben je minder geconcentreerd, waardoor je meer open staat voor niet voor de hand liggende oplossingen.

Ze hebben overigens geen enkele aanwijzing dat een hogere dosis de creativiteit nog sterker verhoogt. Waarschijnlijk neemt de functie van het werkgeheugen verder af, maar worden ook andere functies verdoofd waardoor het denkvermogen afneemt.