BAARN - Mannen reageren anders op vrouwen in hun vruchtbare periode. Nieuw onderzoek toont dat mannen ook hun taalgebruik aanpassen bij een vruchtbare vrouw.

De keuzes die we maken als we spreken zijn voor een groot deel onbewust. De taalpatronen die je gebruikt, weerspiegelen vaak je positie ten opzichte van je conversatiepartner en het taalgebruik van de partner.

Als het taalgebruik naar elkaar toebeweegt is het vaak een teken van aansluiting tussen de sprekers.

Onderzoekers van de Embry-Riddle Aeronautical University bestudeerden 123 mannelijke studenten tijdens een experiment. De mannen werden allemaal gekoppeld aan een vrouwelijke student. Van de vrouwen was bekend op welk moment van hun menstruatiecyclus zij zich bevonden.

Experiment

Tijdens het experiment kregen de man en vrouw om de beurt een foto te zien. Deze foto moesten zij omschrijven. In sommige gevallen kon de man dezelfde beschrijving gebruiken als de vrouw.

Als de vrouw zich in haar vruchtbare periode bevond was de man eerder geneigd om andere woorden te gebruiken dan de vrouw, ook al was dit voor de omschrijving niet nodig.

Indruk maken

Hoe vruchtbaarder de vrouw was, des te minder kwam het taalgebruik van de man overeen. Volgens de onderzoekers willen de mannen indruk maken op de vrouwen. Door zich niet te conformeren laten ze zien dat ze een geschikte voortplantingskandidaat zijn.

Vrouwen lijken hun taalgebruik niet aan te passen aan de vruchtbaarheid van hun gesprekspartner.