BAARN - Volgens wetenschappers is een fijne vrijpartij een goed alternatief voor geheugentraining.

Uit onderzoek van de Duitse Rostock University blijkt dat zeventigers met een gezond seksleven minder vaak kampen met geheugenverlies en verwarring.

De onderzoekers interviewden 170 mensen tussen de 63 en 75 jaar. Ze vroegen hoe actief ze waren in het dagelijks leven en of ze een bevredigend liefdesleven hadden.

Daarnaast ondergingen de deelnemers neuropsychologische test waarin gekeken werd naar hun geheugen, oplettendheid en executieve functies. Executieve functies hebben te maken met het controleren en aansturen van gedrag. 

"Het resultaat laat duidelijk zien dat tot op hoge leeftijd actief blijven – en daar hoort ook seks bij – helpt om je cognitieve vaardigheden actief te houden", zegt Peter Kropp.

Gepasseerd station

Uit het onderzoek bleek ook dat maar 57 procent van de 63-jarigen tevreden is met zijn seksleven. Bij 75-jarigen stijgt dit percentage naar 70. Kropp zegt dat de gemiddelde 20-jarige denkt dat seks al een gepasseerd station is op je 50e. Vijftigers denken dat ze nog tot hun 80e vrijen.

Kropp hoopt dat deze studie laat zien dat seks op hoge leeftijd niet alleen mogelijk is, maar je ook mentaal fit houdt. Als stellen fysiek niet meer in staat zijn tot vrijen, blijft intimiteit van belang. "Elkaars hand vasthouden of een liefdevolle blik is net zo belangrijk", aldus Kropp.