AMSTERDAM - Mensen zijn van nature geneigd tot samenwerking. Toediening van testosteron verlaagt die neiging en verpest daardoor samenwerkingen, doordat het ons egocentrischer maakt.

Dat schrijven Britse en Deense onderzoekers in het nieuwste nummer van Proceedings of the Royal Society Biology.

Mensen en dieren werken samen omdat ze taken kunnen opsplitsen, fysieke inspanning kunnen verdelen en informatie die de verschillende groepsleden hebben vergaard kunnen uitwisselen.

In een goede samenwerking dragen alle groepsleden ongeveer evenveel bij en delen ze ongeveer gelijkwaardig in de opbrengsten.

Samenwerking kan echter ook nadelen hebben. Het kan leiden tot een slecht compromis dat door groepsdenken ontstaat in plaats van dat de beste ideeën zegevieren. Daarom is enige mate van egocentrisme en dominantie noodzakelijk.

Groepsprocessen

Van het geslachtshormoon testosteron is bekend dat het invloed heeft op groepsprocessen. Het verhoogt onder meer de behoefte om de baas te spelen over anderen. Testosteron wordt het mannelijk geslachtshormoon genoemd, maar vrouwen maken het ook aan, zij het in mindere mate.

De hersenwetenschappers en antropologen van onder meer University College Londen zetten een studie op om te weten te komen of testosteron samenwerkingen beter of juist slechter maakt.

Ze verdeelden vierendertig vrouwen in koppels. Op twee verschillende ochtenden kregen die koppels 's ochtends een middel toegediend, waarna ze 's middags terugkwamen om een taak uit te voeren. De ene ochtend kregen ze placebo, de andere keer testosteron.

Rekentaak

De samenwerkingstest bestond uit een rekentaak waarbij ze steeds onafhankelijk van elkaar antwoorden moesten geven. Vervolgens kregen ze de gelegenheid om te overleggen en hun antwoorden bij te stellen.

Tijdens de sessie met testosteron kwamen de koppels tot een minder vruchtbare samenwerking dan tijdens de placebosessie. Zowel de deelnemer die voor het overleg meer antwoorden goed had, als de ander presteerden na het overleg minder goed met testosteron dan met placebo. De keuze vóór overleg werd niet beïnvloed door het hormoon.

Eigen foute antwoorden

Na analyse bleek dat de deelnemers tijdens de testosteronsessie niet zozeer foute antwoorden van de ander over hadden genomen, maar juist hun eigen foute antwoorden hadden laten staan, terwijl de ander het juiste antwoord had gegeven.

Daaruit concluderen de onderzoekers dat het hormoon ons op een egocentrische manier eigenwijs maakt.