Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Facebook

Facebook niet goed voor mensen met laag zelfvertrouwen

AMSTERDAM - Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, zetten negatieve informatie over hun leven op Facebook, waardoor ze zichzelf minder geliefd maken.
Door NU.nl/Desiree Hoving

Onderzoekers van de University of Waterloo in Canada dachten dat Facebook juist goed zou zijn voor mensen met een laag zelfvertrouwen, omdat zij minder geneigd zijn om informatie over zichzelf te delen als ze mensen zien.

Facebook maakt het mogelijk dit om op afstand te doen.

Binnenkort publiceren ze hun resultaten in Psychological Science.

Laag risico

In een studie vroegen de onderzoekers aan studenten wat ze van Facebook vonden. Degenen met een laag zelfvertrouwen waren meer geneigd om te denken dat Facebook de mogelijkheid bood om in contact te komen met andere mensen. Ook beschouwden ze het als plek met een laag risico op ongemakkelijke sociale situaties.

Daarnaast onderzochten ze wat de studenten werkelijk deelden op de sociale netwerksite. Ze keken naar hun laatste tien status updates en beoordeelden hoe positief of negatief deze waren. Bijvoorbeeld: "Ik heb geluk dat ik zoveel toffe vrienden heb en ik kijk uit naar een geweldige dag morgen" of "Ik ben chagrijnig omdat m'n telefoon is gestolen". Vervolgens lieten ze een onafhankelijk iemand beoordelen in hoeverre ze de schrijver van de status update leuk vond.

Realistisch

Dat een onafhankelijk iemand een oordeel velt, is realistisch volgens de onderzoekers. In eerder onderzoek vonden ze dat bijna de helft van iemands vrienden op Facebook eigenlijk vreemden of kennissen zijn, geen intieme vrienden.

Mensen met een laag zelfvertrouwen mogen zich dan veilig voelen om persoonlijke ontboezemingen op Facebook te doen, maar ze helpen zichzelf er niet mee. “Als je persoonlijk iemand spreekt, dan heb je al snel door wanneer diegene iets niet leuk vindt”, zegt Amanda Forest, een van de onderzoekers . “Maar als mensen een negatief bericht op Facebook plaatsen, dan houden vrienden die reactie vaak voor zichzelf”.

Postieve berichten

Forest en haar collega zagen ook dat mensen met een laag zelfvertrouwen meer reacties kregen van hun Facebook vrienden als ze positieve berichten plaatsten, vergeleken met hun minder positieve status updates. Mensen met een hoog zelfvertrouwen kregen juist meer reacties wanneer ze iets negatiefs meldden. Waarschijnlijk omdat ze dit zo zelden doen.

Aanbevolen artikelen