HASSELT - Een 83-jarige vrouw heeft een nieuwe onderkaak gekregen die met een 3D-printer gemaakt is. Het betreft een medische wereldprimeur.

Dat maakte de Universiteit van Hasselt (België) donderdag bekend. In de primeur hadden ook Nederlandse wetenschappers een aandeel.

De onderkaak van de hoogbejaarde vrouw was ernstig geïnfecteerd, waardoor verwijdering noodzakelijk was. Met de leeftijd van de patiënte in het achterhoofd, werd voor een op maat gemaakt implantaat gekozen in plaats van 'klassieke' microchirurgische hersteloperaties, die lang kunnen duren en risicovoller zijn.

Door de vervanging van de kaak werden slik- en kauwbewegingen en een vrije ademhalingsweg behouden.

3D-printen

Het is het eerste op maat gemaakte implantaat ter wereld ter vervanging van een gehele onderkaak. Ook de manier waarop de kaak is geproduceerd, door middel van 3D-printing van titaniumpoeder, is uniek.

De methode werd ontwikkeld door onderzoeksinstituut BIOMED van de Universiteit Hasselt, in samenwerking met onder meer chirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen en de bedrijven Xilloc Medical BV uit Maastricht en Cam Bioceramics BV uit Leiden.

Het implantaat is iets zwaarder dan een natuurlijke kaak, maar volgens de wetenschappers is dat niet storend. Doordat de kaak door middel van 3D-printing was vervaardigd, duurde het slechts enkele uren voordat die klus was geklaard. Bij andere methoden duurt het enkele dagen voordat een implantaat klaar is.

'Ware revolutie'

''Computertechnologie gaat een ware revolutie veroorzaken in de medische wereld. We moeten alleen nog leren ermee om te gaan'', zegt professor Jules Poukens van BIOMED.

''In de toekomst zullen dokter en ingenieur samen aan de ontwerpcomputer en de operatietafel staan. Dat is pas echt vernieuwend." Volgens de Universiteit Hasselt worden de zogeheten ''patiëntspecifieke implantaten" in de toekomst steeds vaker gebruikt.

De patiënte onderging de operatie in juni vorig jaar in het ziekenhuis in Sittard-Geleen. De vrouw kon een dag later al nagenoeg normaal praten en slikken. Het genezingsproces duurde volgens de onderzoekers wel iets langer, maar verliep door de juiste antibiotica ook voorspoedig.