AMSTERDAM - De komst van de eerste planten 470 miljoen jaar geleden veroorzaakte een ijstijd.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Exeter en Oxford vandaag in Nature Geoscience.

De wereldwijde afkoeling ontstond na het zogenoemde Ordovicium, een relatief warme periode die duurde van 488 tot 444 miljoen jaar geleden.

De oorzaak hiervan was een enorme vermindering van koolstofdioxide in de atmosfeer. Dit werd volgens dit nieuwe onderzoek veroorzaakt door de eerste planten: de voorouders van de mossen die we ook nu nog kennen.

Koolstofcyclus

Deze planten haalden calcium, magnesium, fosfor en ijzer uit rotsen om te kunnen groeien. Hierdoor verweerde het oppervlak van de aarde. Dit beïnvloedde de wereldwijde koolstofcyclus en vervolgens het klimaat. De globale temperatuur daalde gemiddeld vijf graden Celsius.

Een van de hoofdonderzoeker, hoogleraar Tim Lenton van de University of Exeter zei: "Deze studie laat het krachtige effect zien dat planten op ons klimaat kunnen hebben. Planten verkoelen ons klimaat op dit moment nog steeds, door het vastleggen van koolstofdioxide uit de atmosfeer. Maar ze kunnen de snelheid waarmee de mens het klimaat verandert niet bijhouden. Planten hebben miljoenen jaren nodig om deze extra hoeveelheid CO2 te verwijderen".