AMSTERDAM - Onderzoekers van het Amerikaanse leger hebben een kogel ontwikkeld, die met behulp van vinnen zijn richting kan bijsturen en zo zijn weg naar een met laser gemarkeerd doel vindt.

De onderzoekers van het Sandia Natiopnal Laboratory (onderdeel van Lockheed Martin) zoeken nu een commerciële partner die deze kogel samen met hen verder wil ontwikkelen, melden ze in een persbericht.

De kogel heeft het meest weg van een dart en is ongeveer 10 centimeter lang. In de neus van de kogel zit een optische sensor die de laserstraal detecteert.

Die informatie stuurt de sensor naar een processor, die via electromagnetische aandrijving de vinnen aanstuurt. 

Stabiel

Normale kogels draaien om hun as om zo een rechte lijn door de lucht af te leggen. Deze kogel is zo ontworpen dat hij stabiel blijft tijdens de vlucht. Uit computersimulaties zou zijn gebleken dat een ongestuurde kogel een doel op duizend meter afstand op negen meter zou missen en dat deze zelfsturende kogel binnen 0,2 meter zou blijven.

In feite is deze kogel een soort miniraket, maar dan zonder aandrijving. Omdat de apparatuur binnenin met een hoge frequentie werkt, kan de kogel tot dertig keer per seconde worden bijgestuurd, veel vaker dan grote raketten.

Recreatief

De eerste tests met een van commercieel verkrijgbare onderdelen gemaakt prototype, hebben volgens de onderzoekers veelbelovende resultaten opgeleverd.

De onderzoekers verwachten de kogel te gaan leveren aan het leger, orde-handhavers zoals de politie en ook aan recreatieve schutters. Al is het maar de vraag of autoriteiten voor die laatste doelgroep toestemming zullen geven.