UTRECHT - De stijging van de zeespiegel komt voor ongeveer de helft door smeltende gletsjers. Dat is twee keer zoveel als voorheen werd aangenomen.

Sinds 1850 is de zeespiegel met 9 cm gestegen door de afname van gletsjerijs. Dit blijkt uit promotieonderzoek van glacioloog Paul Leclercq van de Universiteit Utrecht, waarop hij 8 februari promoveert.

Leclercq maakte een reconstructie van zowel de bijdrage van gletsjers aan zeespiegelstijging en temperatuurveranderingen aan de hand van historische gletsjerlengtes.

Hij noemt zijn conclusies ''voor wetenschappers’’ erg fijn. ''Dit maakt het makkelijker om verdere stijging van de zeespiegel te voorspellen’’, aldus Leclercq.

Uitzetten

Leclercq laat aan NU.nl weten dat de zeespiegel sinds 1850 met 20 centimeter gestegen is. De afname van gletsjerijs zorgde er dus voor dat de zeespiegel 9 centimeter steeg. Het uitzetten van zeewater door temperatuurstijging en het smelten van Groenland en Antarctica zijn verantwoordelijk voor de andere 11 centimeter aan stijging, legt de glacioloog uit.

Voorheen was niet duidelijk waar de volledige stijging van 20 centimeter sinds 1850 door veroorzaakt was. ''Nu kunnen we betrouwbaardere schattingen maken.’’