AMSTERDAM - Om in ieder geval de schijn van beïnvloeding of mogelijke fraude tegen te gaan, is op initiatief van meerdere gerenommeerde gezondheids- en wetenschapsinstituten een code opgesteld.

Deze is aangeboden aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid), zo maakte de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) woensdag bekend.

Volgens de opstellers van de code is de wetenschap gebaat bij samenwerking met bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke instanties. Maar door nauwe samenwerking kunnen wetenschappers met belangenverstrengeling te maken krijgen.

Iedereen heeft belangen, erkennen de organisaties die de code hebben ondertekend. Maar in plaats van deze te ontkennen, moeten belangen volgens de code juist zichtbaar en controleerbaar zijn.

'Belangrijke stap'

Ruim 30 organisaties hebben de code inmiddels ondertekend. Naast de KNAW hanteren onder meer de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), de Gezondheidsraad, het Centraal Begeleidings Orgaan (CBO), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) de code.

Volgens Schippers is de code ''een belangrijke stap naar vertrouwen". Ze zal de code binnenkort naar de Tweede Kamer sturen, waar het debat over belangenverstrengeling al vaker is gevoerd.