BAARN - Voor veel ouders is het waarschijnlijk geen verrassing, maar de ontwikkeling van het gevoel voor humor bij kinderen start al vroeg.

Dat concluderen onderzoekers van de Stanford University School of Medicine.

Het blijkt dat in de hersenen van zesjarigen dezelfde hersengebieden betrokken bij humor actief zijn, als bij volwassenen.

Wel ontwikkelen de hersencircuits voor humor zich met het ouder worden: de humor wordt meer subtiel. De onderzoekers hopen dat deze ontdekking bij zal dragen aan een beter begrip van hoe positieve emoties het welbevinden van kinderen beïnvloeden.

Puberteit

"Humor is een hele belangrijke component van emotionele gezondheid, het onderhouden van relaties, de ontwikkeling van het mentale functioneren en misschien wel zelfs de lichamelijke gezondheid", vertelt onderzoeker Allan Reiss.

"We denken dat een evenwichtig en consistent gevoel voor humor kinderen kan helpen te onderhandelen tijdens de moeilijke periodes in de puberteit."

Video's

De onderzoekers bestudeerden de hersenen van 15 kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud terwijl ze verschillende video's bekeken. De video's waren door een andere groep kinderen eerder beoordeeld als grappig, positief of neutraal. De positieve filmpjes waren leuk om naar te kijken, maar niet grappig.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de grappige video's twee hersengebieden activeren die bij volwassenen ook betrokken zijn bij humor. Daarnaast was ook het hersengebied betrokken bij beloning actief. Deze laatste werd echter ook geactiveerd door de positieve filmpjes. Bij humor is verrassing het sleutelelement, zowel bij kinderen als volwassenen.