BAARN - Het geheugen van mannen lijkt accurater te werken. Tenminste als het gaat om een onplezierige of emotionele herinnering. Dat stellen onderzoekers van de University of Montreal.

De onderzoekers keken naar hoe 'prikkeling' en 'aantrekkelijkheid' het geheugen beïnvloeden. "Er zijn nog maar weinig studies die keken naar het effect van een aantrekkelijke of weerzinwekkende ervaring en hoe emotioneel provocerend deze ervaring is, op het geheugen", aldus onderzoeker Marc Lavoie.

Met behulp van foto's kwam Lavoie samen met zijn collega's tot de conclusie dat vrouwen bij sterk prikkelende foto's minder goed in staat zijn om te beoordelen of ze het beeld al eerder hebben gezien.

Als het gaat om aantrekkelijke gebeurtenissen hebben vrouwen juist een beter geheugen dan mannen. Prikkeling heeft juist een vergrotend effect op het geheugen van mannen. Net als bij weerzinwekkende of onplezierige gebeurtenissen.

De deelnemers kregen verschillende foto's te zien in vier categorieën: niet prikkelend en niet aantrekkelijk, wel prikkelend en niet aantrekkelijk, niet prikkelend en wel aantrekkelijk & wel prikkelend en wel aantrekkelijk.

Nieuw beeld

Gedurende het onderzoek moesten de deelnemers op een knop drukken om aan te geven of zij de foto al eerder gezien hadden, of dat het beeld nieuw was. Daarbij werd de snelheid en de accuraatheid bijgehouden. Daarnaast werd de hersenactiviteit ook gemeten.

"De scans vertoonden meer activiteit in de rechter hersenhelft van de vrouwen tijdens het zien van plezierige beelden. Het tegenovergestelde zagen we bij mannen", vertelt Lavoie.

"In eerdere studies vonden onderzoekers het juist anders om. Dit benadrukt de complexiteit van het emotionele geheugen. Daarbij is het van belang om rekening te houden met de verschillen tussen mannen en vrouwen bij onderzoek van de hersenen."