AMSTERDAM – Een vaccinatie met getrainde lichaamseigen immuuncellen gaat een tumor in de borst succesvol te lijf.

De ontwikkeling van het vaccin beschrijven wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania dinsdag in Journal of Immunotherapy.

Ongeveer 1 op de 9 vrouwen wordt ooit in haar leven geconfronteerd met borstkanker. Zo’n 20 procent van die kankers is HER2-positief, wat betekent dat de groei van de tumor het gevolg is van een mutatie in het HER2-gen.

HER-2 positieve tumoren bevatten cellen die HER2 in grote hoeveelheden produceren en daardoor ongeremd groeien. Voor de ontwikkeling van dit vaccin gebruikten de onderzoekers alleen HER2-positieve patiënten.

Witte bloedcellen

Bij de patiënten waar recentelijk een beginnende tumor was vastgesteld, isoleerden de wetenschappers witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn onderdeel van het immuunsysteem en zijn verantwoordelijk voor het opruimen van schadelijk materiaal.

De geïsoleerde cellen werden in het lab blootgesteld aan kleine stukjes van het HER2-eiwit dat de groei van de tumor veroorzaakt. Op die manier trainden de onderzoeker de witte bloedcellen om HER2 te herkennen.

Vervolgens spoten de onderzoekers de getrainde cellen terug in het lichaam. Onmiddellijk begonnen die de tumorcellen, die HER2 in overvloed produceerden, aan te vallen en te vernietigen.

Immuunreactie

Bij 20 procent van de patiënten die een vaccinatie kregen verdween de tumor in zijn geheel. 85 procent bleek bovendien een blijvende immuunreactie tegen de tumor te hebben, die de groei ervan indamde.

De onderzoekers proberen nu of dezelfde manier van vaccinontwikkeling mogelijk is voor tumoren op andere plaatsen, waar ook HER2 een rol speelt. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige long- en hersentumoren.