DEN HAAG - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO heeft 46,5 miljoen euro verdeeld onder 31 vooraanstaande wetenschappers.

De onderzoekers krijgen elk 1,5 miljoen euro om vijf jaar lang onderzoek te kunnen doen. Onder de gehonoreerde wetenschappers zijn zeven vrouwen. Dat heeft NWO dinsdag bekendgemaakt.

Het toegekende bedrag omvat de zogenoemde Vici-beurzen uit de Vernieuwingsimpuls, een samenwerkingsprogramma van NWO, het ministerie van OCW, de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de universiteiten.

Vici-beurs

In totaal ontving het NWO 236 aanvragen voor een Vici-beurs. 13 procent daarvan is gehonoreerd. Vici is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls, gericht op gevorderde onderzoekers. De andere twee zijn de Veni-beurzen voor pas gepromoveerden en de Vidi-subsidies voor ervaren postdoctorale onderzoekers.

De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. De onderwerpen waarnaar onderzoek wordt gedaan, zijn onder andere criminaliteit bij vrouwen, exoplaneten, hersenchirurgie en beloning van topmanagers.