Bloeddrukverschil in armen duidt op risico

BAARN - Verschillen in de bloeddruk in de linker- en rechterarm kunnen duiden op vernauwde bloedvaten en een verhoogd overlijdensrisico.

Dit blijkt uit een analyse van twintig eerdere onderzoeken in The Lancet.

Een verschil van 10mmHg in de bovendruk blijkt verband te houden met een verhoogde kans op perifeer arterieel vaatlijden.

Een verschil van 15mmHg in de bovendruk in de linker- en rechterarm bleek een verband te hebben met schade aan de hersenvaten en een groter overlijdensrisico. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat de bloeddruk in beide armen gemeten wordt.

Bloeddruk

De bloeddruk is de druk op de wanden van de bloedvaten. De bovendruk is de druk op de vaatwanden wanneer er veel bloed door de aders stroomt. Dus wanneer het hart samentrekt of slaat. Deze druk noteren we in millimeter kwikdruk (mmHg).

Hartinfarct

Patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, ook wel etalagebenen genoemd, hebben door slechte doorbloeding problemen met lopen. Als deze patiënten geopereerd worden, lopen ze een groot risico op complicaties, zoals hartinfarcten. Bij een vroege diagnose kunnen stoppen met roken en het verlagen van de bloeddruk het overlijdensrisico verkleinen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie