MIAMI - De groei van de populatie uitheemse pythons in het natuurgebied de Everglades in de Amerikaanse staat Florida heeft vermoedelijk tot een forse afname van het aantal wasberen, konijnen, rode lynxen en andere zoogdieren geleid.

Dat stellen wetenschappers in de maandag verschenen editie van het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academic of Sciences (PNAS).

Pythons kwamen aanvankelijk niet voor in de Everglades in Florida. Ze werden wel als huisdier gehouden en en kwamen in de moeraslanden terecht nadat ze waren ontsnapt of door hun eigenaren in de Everglades waren uitgezet.

Door het ontbreken van natuurlijke vijanden nam het aantal wurgslangen in een rap tempo toe. Alleen al in 2009 zijn er bijna 400 pythons uit de Everglades verwijderd.

Alligator

Michael Dorcas, een van de auteurs van de studie over de pythons, zei tegen de BBC dat de python in de Everglades alleen iets van de alligator heeft te duchten.

''We hebben vastgelegd hoe pythons alligators aten, maar we hebben ook documentatie van alligators die pythons verorberden'', zei Dorcas. ''Het hangt af van wie de grootste is tijdens de ontmoeting.''

Geteld

Wetenschappers hebben jarenlang 's nachts zoogdieren in de Everglades geteld. Die gegevens hebben ze vergeleken met observaties uit de periode dat de pythons zich nog niet hadden gevestigd in het moerasgebied.

In het zuiden van de Everglades was het aantal observaties van wasberen in de tweede periode met 99 procent afgenomen. Verder waren 87,5 procent minder lynxen waargenomen. Ook het aantal watervogels lijkt te zijn verminderd.

Minister Ken Salazar van Binnenlandse Zaken liet eerder deze maand weten dat de Amerikaanse regering bereid is tot een importverbod op tijgerpythons. Volgens sommige wetenschappers komt die stap 30 jaar te laat en is het niet meer mogelijk de wurgslangen uit de Everglades krijgen.