WASHINGTON - Het begrijpen van spraak wordt in het brein op een andere plek geregeld dan tot nog toe door onderzoekers werd gedacht. Dat meldden Amerikaanse wetenschappers maandag.

Wetenschappers meenden tot nog toe dat het sensorisch spraakcentrum zich bevond in het Gebied van Wernicke, vernoemd naar de Duitse neuroloog die laat in de 19e eeuw het gebied aanwees.

Dat gebied ligt links achterin de hersenschors, nog voorbij de gehoorschors, het gebied dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geluiden.

Naar nu blijkt ligt het deel van de hersenen dat spraak verwerkt, 3 centimeter meer naar voren, waardoor het ook voor de gehoorschors ligt. ''Studieboeken moeten herschreven worden'', aldus professor Josef Rauschecker van de Georgetown University. ''We hebben een oude theorie die lang werd aangehangen, uit de weg geruimd.''

Nieuwe mogelijkheden

Volgens Rauschecker zijn er door de vinding nieuwe mogelijkheden om mensen met spraakproblemen te behandelen. ''We weten nu beter waar de schade zich bevindt'', stelt hij. Rauschecker en zijn team bestudeerden meer dan 100 scans van hersenen om tot de conclusies te komen.

Overigens is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van spraak, het motorisch spraakcentrum, het Gebied van Broca. Dat ligt aanzienlijk verder vooraan de hersenen.