AMSTERDAM – Huidcellen van muizen kunnen veranderd worden in allerlei soorten zenuwcellen. Dat hebben onderzoekers van Stanford Universiteit voor elkaar gekregen.

De cellen zijn door hun flexibiliteit efficiënter bij transplantaties dan gespecialiseerde zenuwcellen. Als de methode ook werkt bij mensen zou het een oplossing kunnen zijn voor het herstel van zenuwweefsel, dat bijvoorbeeld door een verwonding of genetische ziekte beschadigd is. Dat schrijven de onderzoekers donderdag in PNAS.

Zenuwweefsel bestaat uit drie typen cellen, en de onderzoekers wisten de huidcellen zover te krijgen dat ze zich nog in alle drie de typen konden ontwikkelen.

Dit deden ze door een onschadelijk gemaakt virus met sturende moleculen de cellen te laten infecteren. De sturende moleculen, genaamd transcriptiefactoren, maakten van de huidcel een zenuwcel.

Neurale precursorcellen

Deze cellen, die al wel zenuwweefsel zijn maar nog niet tot een bepaald type gespecialiseerd zijn, heten neurale precursorcellen. Een bijkomend voordeel naast de flexibiliteit is dat deze cellen eenvoudiger in grote hoeveelheden op te kweken zijn dan de uitontwikkelde zenuwcellen.

Na het implanteren van de neurale precursorcellen in jonge muizen met een zenuwaandoening bleken ze zich netjes te specialiseren in een van de drie typen, en goed te passen bij de rest van het zenuwweefsel.

De wetenschappers benadrukken wel dat het nog lang niet zo ver is dat deze transplantatie ook in mensen getest kan worden, maar de resultaten zijn zeker een stap in de goede richting.