AMSTERDAM – Onderzoekers van de Universiteit van Calgary in Canada hebben onderzoek gedaan naar de snelheid waarmee zoogdiersoorten in de loop van de evolutie groter en kleiner geworden zijn.

Het blijkt dat het groter worden een stuk langer duurde dan het weer kleiner worden. Ook verliepen de veranderingen in zee veel sneller dan op land. Dat publiceert de groep maandag in PNAS.

De wetenschappers gebruikten fossielen om de grootte van een bepaalde groep zoogdieren, zoals de olifantachtigen of de walvissen, te volgen gedurende de laatste 70 miljoen jaar. Zo'n 28 diergroepen werden bestudeerd.

Uit de data bleek dat het vergroten van een dier zo groot een kat, tot een dier zo groot als een olifant ongeveer 5 miljoen generaties duurt. Dat is een toename in omvang van ongeveer 1000 maal. Dezelfde toename in zeezoogdieren kostte maar 3 miljoen generaties.

Water

De wetenschappers denken dat dat komt doordat er in het water veel minder beperkingen zijn voor ondersteuning. Het water draagt daar het gewicht, dus gewrichten en botten worden minder zwaar belast.

Verrassend genoeg nemen dieren veel sneller af in omvang dan ze groter worden. Een verkleining van 1000 maal kost slechts 120.000 generaties. Dit komt waarschijnlijk omdat het kleiner worden juist minder moeilijkheden met zich meebrengt, zoals veel gewicht of temperatuurregulatie.

Kleiner worden gebeurt vaak op eilanden, waar minder voedsel is. Veel dwergvormen van bekende grote dieren, zoals olifanten of nijlpaarden, zijn inmiddels uitgestorven.