AMSTERDAM - Springspinnen beschikken over een opmerkelijk systeem om precies op hun prooi te kunnen springen.

Ze maken gebruik van een groen pigment om 'image defocus', toe te passen. Die manier van diepte schatten door scherp en onscherp beeld te vergelijken was nog nooit bij dieren waargenomen.

Dit blijkt uit onderzoek van biofysici van de universiteit van Osaka. Donderdag werd hierover gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschift Science.

Springspinnen moeten heel precies afstanden kunnen inschatten. Als zij van een afstandje op een prooi willen springen kunnen ze het zich niet veroorloven hun doel voorbij te gaan of ernaast te landen.

Groen

De onderzoekers bestuurden de vier lagen waaruit het netvlies van de spin kasspringsin (Hasarius adansoni) bestaat.

Ze ontdekten dat een van de onderzochte lagen een pigment bevat dat gevoel is voor groen licht, terwijl deze laag groen licht niet scherpstelt. Met deze laag ziet de spin daardoor altijd onscherp, terwijl hij, overdag, met de andere lagen scherp ziet.

De mate van onscherpte hangt af van de afstand tot het object. De onderzoekers denken dat het spinnenbrein deze informatie combineert met het scherpe beeld om diepte te schatten, door middel van 'image defocus'.

Afstanden

Image defocus is een techniek die wij als mensen toepassen om afstanden te schatten tussen objecten, bijvoorbeeld om computers diepte te laten inschatten.

Het effect lijkt op dat in een foto waarop een object op de voorgrond onscherp is en de achtergrond scherp. Tot nu toe was het toepassen van deze techniek bij nog geen enkel dier ontdekt.

Om deze veronderstelling te testen, lieten de onderzoekers spinnetjes springen in een ruimte die volledig rood of groen verlicht was.

Groene ruimte

In de groene ruimte functioneerden de spinnen prima, in de rode bakten ze er niets van. Het rode licht heeft een kortere golflengte, waardoor de spinnen steeds voor hun prooi uitkwamen, aldus de onderzoekers.

Mensen schatten diepte in door het beeld van het linker- en rechteroog met elkaar te vergelijken. Omdat bij veel dieren, waaronder springspinnen, de ogen te dicht bij elkaar staan, kunnen ze van dat principe geen gebruik maken.

Sommige dieren, zoals duiven, bewegen hun hoofd en vergelijken de beelden die hun ogen dan opvangen en schatten zo de afstanden. Springspinnen doen dat niet.