AMSTERDAM - Muizen die een week voor hun operatie geen proteïnen eten, zijn meer bestand tegen stress en trauma’s.

Dat concluderen onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston vandaag in Science Translational Medicine.

Normaal gesproken mogen patiënten alleen tijdens de nacht voor hun operatie niet eten en drinken. Nu blijkt dat wat ze de hele week eten invloed heeft op hoe het lichaam tijdens en na de operatie reageert.

Lever

De onderzoekers bestudeerden twee groepen muizen: de ene groep kreeg gedurende een week een eiwitarm dieet. De andere groep at normaal. Vervolgens opereerden ze alle muizen, waarbij ze de bloedtoevoer naar de nier en de lever tijdelijk afklemden, zodat deze geen zuurstof en voedingsstoffen kregen. Hiermee bootsten ze de stress na die patiënten tijdens een chirurgische ingreep ervaren.

Ongeveer veertig procent van de muizen die normaal aten, overleed na de operatie. Alle muizen die op dieet waren gezet overleefden.

Kaas

Het onderzoek is een van de eerste waaruit blijkt dat voedsel in de week voor een chirurgische ingreep van invloed is op het succes ervan. Verder onderzoek is nodig om het effect van een eiwitarm dieet op operaties bij mensen te bepalen.

Eiwitten zitten onder meer in brood, vlees, vis, eieren, kaas en alle andere melkproducten.