AMSTERDAM - Ruimtevaartorganisatie European Space Agency (ESA) en automatiseerder Logica onderzoeken de mogelijkheden om via het gebruik van satellieten de gezondheidszorg in Afrika ten zuiden van de Sahara te verbeteren.

Dat meldden Logica en de ESA donderdag.

De ESA wil met behulp van satellietcommunicatie en andere ICT-diensten de zorg en opleiding van artsen verbeteren in 48 landen in de dunbevolkte en arme regio.

Volgens de organisatie is Sub-Sahara Afrika verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde ziektelast, terwijl er slechts 3 procent van het wereldwijde arsenaal aan artsen werkzaam is.

Platteland

''Wij zijn ervan overtuigd dat ruimtetechnologie een kostenefficiënte bijdrage kan leveren aan de gezondheidszorg op het platteland, waar de meeste mensen in Sub-Sahara Afrika leven'', aldus een woordvoerder van de ESA. De totale kosten van het programma worden geraamd op 36 miljoen euro.

Logica gaat samen met een consortium van publieke en private partijen in kaart brengen welke procedures en organisatiestructuren nodig zijn voor de levering van de zogeheten eHealth-diensten. Later in het jaar volgt een onderzoek naar onder meer regelgeving en duurzaamheid. Daarna moet de implementatie van het programma volgen.