AMSTERDAM - Onderzoekers van de Universiteit van Sheffield zijn erin geslaagd om op een goedkope manier microbubbels te maken die ervoor zorgen dat de biobrandstof-algen naar de oppervlakte drijven om zo makkelijk geoogst kunnen worden.

De Engelse onderzoekers publiceren hun resultaten deze week in het tijdschrift Biotechnology and Bioengineering [link pas bekend bij publicatie]

Will Zimmerman heeft met zijn onderzoeksteam eerder een prijs gewonnen voor onderzoek naar het gebruik van microbubbels om sneller meer algen te kunnen laten groeien voor biobrandstof: door microbubbeltjes verdelen stoffen zich sneller door het water en groeien algen sneller.

Filmpje over het maken van microbubbels uit 2010
 

“We dachten dat we een belangrijke barrière hadden geslecht die de productie van biobrandstof in de weg stond door microbubbels te gebruiken en zo de algen dichter op elkaar te laten groeien,” legt Zimmerman uit.

“Helaas bleek de productie van biobrandstof nog steeds niet economisch interessant omdat het moeilijk bleef om de algen te oogsten om er daarna brandstof van te maken. Wederom een toepassing met microbubbels de oplossing.”

Koolzuur

Microbubbels bestaan in vele vormen en zijn vergelijkbaar met de belletjes koolzuur in frisdrank, maar dan veel kleiner: tot 0,05 millimeter. Ze worden bijvoorbeeld vaker gebruikt om met hun drijfkracht bepaalde vervuiling uit water te krijgen.

Echter, de bekende methoden zijn erg kostbaar. Het team uit Sheffield heeft een systeem bedacht dat zo’n duizend keer minder energie gebruikt in vergelijking met bestaande systemen.

Een volgende stap in het project is het ontwikkelen van een proeffabriek om het systeem op industriële schaal te testen.