
Monogamie zorgt voor stabiele samenleving
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van British Colombia dinsdag in Philosophical Transactions of the Royal Society. (pdf)
De wetenschappers waren geïnteresseerd in waarom monogamie vaker de norm is in een ontwikkeld land dan in een minder ontwikkeld land. In het verleden was polygamie veel vaker de normale samenlevingsvorm.
Door landen met mono- en polygamie naast elkaar te leggen, ontdekten de onderzoekers dat er in de laatste veel meer verkrachting, ontvoering, moord en diefstal voorkomt.
Overschot
Al die misdaden worden vooral gepleegd door ongetrouwde mannen, die in overschot zijn doordat andere mannen meerdere vrouwen hebben. De grotere competitie om vrouwen in polygame samenleving maakt dat mannen vaker hun toevlucht nemen tot criminaliteit.
Door als samenleving je toe te leggen op monogamie, creëer je een meer egalitaire samenleving, zo stellen de onderzoekers. Mannen hoeven zich niet meer op het vrouwen zoeken toe te leggen, maar kunnen investeren in het vaderschap.
Economische productiviteit
Monogame samenlevingen hebben daardoor minder kinderverwaarlozing, misbruik en huiselijke conflicten. Dit alles leidt tot een hogere economische productiviteit, betere lange termijnplanning en meer veiligheid.
De institutionalisering van het monogame huwelijk gaat daarom in veel landen vooraf aan hun spurt naar welvaart en democratie.
Groepsvoordeel
Volgens de onderzoekers is er dus een evolutionair groepsvoordeel om als samenleving te transformeren naar een monogame samenleving. Dat verklaart volgens hen de toename van de monogame samenlevingen door de afgelopen eeuwen heen.