AMERSFOORT - Een grote zonnestorm heeft dinsdag de aarde aangedaan. Volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling is het de grootste sinds 2005.

De storm zorgde voor een geweldige lichtshow in verschillende delen van de wereld, waaronder Zweden, Noorwegen en het noorden van Groot-Brittannië, maar richtte zoals verwacht weinig schade aan.

In onder meer Zweden was de lucht prachtig verlicht met (fel)groene strepen en vlekken; het zogenoemde poollicht of Noorderlicht (Aurora Borealis). Het Zweedse Aurora Sky Station maakt elke 5 minuten een foto, die het op de website plaatst.

Om het Noorderlicht in Nederland te kunnen zien, moesten mensen veel geluk hebben. Het was overwegend bewolkt in ons land, hoewel in het noorden nog wel wat opklaringen werden verwacht.

Plasmawolk

Door een krachtige uitbarsting van de zon werd maandagochtend een wolk elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingeblazen. Dat gebeurde met een snelheid van ruim 2000 kilometer per seconde.

Als zo'n plasmawolk sterk genoeg is, kan deze satellietelektronica, energienetwerken en radiocommunicatie verstoren.

Voorzorg

Uit voorzorg werden verschillende vliegtuigen die via de noordpool vliegen omgeleid, meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox. Daarbij ging het om vluchten tussen de Verenigde Staten en Hongkong.

Volgens NASA moeten we ons opmaken voor een veel zwaardere zonnestorm in 2013, die onder meer stroomnetwerken langdurig plat zou kunnen leggen.