AMSTERDAM - De kleur van een kikker is een goede aanwijzing voor vogels over hun giftigheid.

Dat schrijft de Groningse wetenschapper Martine Maan in The American Naturalist. Ze deed het onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse wetenschapper van de Universiteit van Texas.

Maan bestudeerde gifkikkers in Panama van de soort Dendrobates (Oophaga) pumilio.

Die komen in een grote verscheidenheid aan kleuren voor, van geel tot blauw en oranje. De diversiteit uit zich niet alleen in de kleuren, maar ook in de giftigheid. Sommige varianten zijn 40 keer giftiger dan andere.

Correlatie

De twee wetenschappers ondervonden dat er een directe correlatie was tussen de giftigheid en de kleur. Kikkers die het meest opvielen, bleken ook het meest giftig zijn. Opvallend was dat het verband alleen gold voor vogels, de belangrijkste vijand van de kikkers.

Bij andere dieren die minder op kikkers jagen, zoals krabben en slangen, was de correlatie tussen kleur en giftigheid minder duidelijk. Zulke beesten hebben een ander soort ogen, die kleuren anders waarnemen. De kleur blijkt dus een eerlijk en specifiek signaal voor de natuurlijke vijanden van de kikkers

Hoe het verschil in giftigheid ontstaat weten de wetenschappers nog niet. Wel is bekend dat de giftigheid afkomstig is van giftige mijten, mieren en andere beesten die door de kikkers worden opgegeten. De kikkers slaan de giftigheid van hun prooien op om zo zelf giftig te worden. Waarschijnlijk zijn de giftige mijten en mieren niet overal in de zelfde mate aanwezig.