Zaterdag 2 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Marssonde neergestort in oceaan

MOSKOU - De resten van een Russische Marssonde die in een baan rond de aarde was blijven hangen, zijn zondag in de Stille Oceaan gestort. Dit meldden de Russische autoriteiten.
Door: ANP

Het ging om de onfortuinlijke sonde Phobos-Grunt. Die woog in totaal 2 ton maar het grootste deel is naar het zich laat aanzien in de dampkring vergaan.

De brokstukken die in zee stortten vormen naar verwachting slechts een tiende van deze omvang. Volgens het Russische persbureau ITAR-TASS zijn de brokstukken ruim 1200 kilometer uit de kust van Chili terechtgekomen.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd begin november gelanceerd. Het was een voor de Russische ruimtevaart zeer prestigieus project. De sonde moest een bodemmonster nemen van een van de manen van Mars en het materiaal terugbrengen naar de aarde.

Contact verloren

Kort na de lancering ging het contact met de sonde echter verloren. De vluchtleiding op aarde kon het vaartuig niet de opdracht geven richting Mars te vliegen. De Phobos-Grunt bleef daardoor hangen in een baan rond de aarde, in plaats van koers naar Mars te zetten.

Lang was onduidelijk waar de brokstukken van de sonde zouden landen. Er was zelfs sprake van dat delen mogelijk in Argentinië terecht zouden komen.

Aanbevolen artikelen