BAARN - Als mannen denken dat er weinig vrouwen zijn worden ze impulsiever. Ze sparen minder geld en lenen meer. Dat concluderen onderzoekers van de University of Minnesota.

Bij de meeste diersoorten worden de mannetjes competitiever als de vrouwtjes schaars zijn. De onderzoekers wilden testen hoe dit bij mensen werkt.

Daarom lieten ze de mannelijke deelnemers van het onderzoek nieuwsberichten lezen die de samenstelling van de samenleving beschreven. Daarna werd naar hun uitgavenpatroon gevraagd.

Als de deelnemers dachten dat er een schaarste aan vrouwen was, spaarden ze 42 procent minder. Daarnaast waren ze veel eerder geneigd om geld te lenen.

Tijdens een ander experiment kregen de deelnemers foto's te zien van een groep mensen. Daarna werd gevraagd of hun voorkeur uitging naar morgen 20 dollar krijgen of over een maand 30 dollar. Als er minder vrouwen op de foto stonden ging de voorkeur van de mannen vaker uit naar de 20 dollar op de korte termijn.

Impulsief

Volgens onderzoeker Vladas Griskevicius zijn mensen zich niet bewust van het effect van de geslachtsverhouding op hun gedrag. "Door het zien van meer mannen dan vrouwen reageren de mannen simpelweg impulsief.

Ze denken minder bewust na waardoor ze meer uitgeven en minder sparen", aldus Griskevicius. "Als we zien dat er meer mannen dan vrouwen in onze omgeving zijn veranderen onze wensen, ons gedrag en de hele psychologie."

De geslachtsverhouding heeft geen invloed op de financiële keuzes die vrouwen maken. Wel vormen ze de verwachtingen die vrouwen hebben over het bestedingspatroon van mannen. Als er minder vrouwen zijn, verwachten de vrouwen dat de mannen meer geld aan hun uitgeven.