STORRS - Een toonaangevende onderzoeker, die wereldwijd opzien baarde met claims over een verband tussen het drinken van rode wijn en een lange levensduur, blijkt op grote schaal data te hebben vervalst.

Dat meldde de universiteit van Connecticut woensdag (lokale tijd) op de eigen website.

De universiteit heeft 11 wetenschappelijke tijdschriften op de hoogte gesteld van de uitkomst van een diepgaand intern onderzoek naar de werkwijze van wetenschapper Dipak K. Das.

Hij was hoofd van het cardiovasculaire onderzoekscentrum van de universiteit in de noordoostelijke staat van de Verenigde Staten. Das is op non-actief gesteld en zal worden ontslagen.

Tip

Het onderzoek naar Das werd opgezet na een anonieme tip in 2008. Sindsdien werden alle activiteiten van de wetenschapper over een periode van zeven jaar gecontroleerd.

Resultaat was een 60.000 pagina's tellend rapport. Daarin staat dat Das zich in zeker 145 gevallen schuldig heeft gemaakt aan het verzinnen en vervalsen van onderzoeksgegevens.

Artikelen

Das was auteur of mede-auteur van meer dan 150 artikelen in vaktijdschriften. Zijn laatste artikel werd deze maand gepubliceerd in Fronties in Bioscience. De universiteit van Connecticut heeft de financiering van het laboratorium van Das stopgezet.

De wetenschapper was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. In 2010 had hij zich in een brief al wel verweerd tegen de kritiek aan zijn adres. Das stelde slachtoffer te zijn van een ''complot''.

De zaak doet denken aan die van professor Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg. Die werd vorig jaar ontslagen nadat duidelijk was geworden dat hij jarenlang onderzoeksdata had vervalst. De zaak-Stapel schokte de wetenschappelijke wereld.