AMSTERDAM - Biologen van de University of California in San Francisco (UCSF) hebben ontdekt dat platwormen een tot nu toe essentieel gewaand onderdeel van dierlijke cellen missen.

Het ontbreken van het zogenaamde centrosoom zet vraagtekens bij de functie ervan.
Alle dieren die tot nu toe onderzocht zijn hebben het centrosoom, een klein onderdeel van de cel dat belangrijk zou zijn bij de celdeling.

De platworm is het eerst bekende dier zonder dit centrosoom, maar met normale celdeling. Het cellichaampje kan dus een hele andere functie hebben dan gedacht. Science publiceert dat deze week.

Dierlijke cellen zijn gebaat bij het correct verdelen van de genetische informatie over de twee nieuwe cellen tijdens een celdeling, want een hoop ziektes, zoals kanker, komen voort uit het niet correct doen daarvan. Het centrosoom zou daar een grote rol in spelen door met dunne draadjes het genetisch materiaal naar de goede kant te trekken tijdens de deling.

Verrassend

Dat de platworm dat niet nodig heeft, is verrassend. De Amerikanen ontdekten het missende centrosoom toen ze probeerden de ontwikkeling ervan af te breken. Toen bleek dat dat niets uitmaakte, zagen ze pas dat het dier er überhaupt nooit een gehad had. De celdeling bij de wormen was verder helemaal normaal.

De onderzoekers denken nu dat er een andere functie is die het centrosoom zo essentieel maakt dat bijna elk dier het heeft. Die functie is dan nog compleet onbekend.

De enkele millimeters lange platworm, die over de hele wereld voorkomt in poeltjes, is al wel langer een wetenschappelijke curiositeit. Het regeneratievermogen van de worm is zeer sterk, want een in stukjes gesneden worm groeit uit tot een groepje nieuwe, complete wormen. Het missen van het centrosoom draagt dus alleen maar bij aan het mysterie van de platworm.