AMSTERDAM - Amerikaanse neurologen hebben in experimenten bij makaken aangetoond dat deze dieren onder invloed van het hormoon oxytocine andere makaken meer gunnen.

Dit zou kunnen betekenen dat het hormoon de mogelijkheid heeft om sociale barrières weg te halen. PNAS publiceerde de resultaten deze week.

De makaken werden met een inhaleermasker naast elkaar gezet.

Er werd de apen steeds een keus voorgelegd tussen een combinatie van twee van de volgende drie opties: geef mijzelf een beetje sap; geef de ander een beetje sap; geef niemand een beetje sap. De apane leerden met behulp van icoontjes de opties te onderscheiden.

Makaken

Het bleek dat de makaken onder invloed van het hormoon langer naar elkaar bleven kijken, en elkaar ook vaker een beetje sap gunde dan zonder. Het duurde wel even voor het effect zichtbaar was; tijdens het eerste half uur van de inhalatie was de aap vooral geneigd zichzelf sap te geven.

Deze studie kan de makaak bevestigen als geschikt model om dit hormoon te testen. Er is veel vraag naar kennis over oxytocine, omdat het een mogelijke behandeling is voor kinderen met autisme, schizofrenie of andere aandoeningen die het kind minder laten geven om anderen.