LONDEN - Het geheugen en andere hersenfuncties gaan al achteruit op een leeftijd van 45 jaar. Dat is veel eerder dan de 60 jaar die tot nu toe altijd werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers van een Frans gezondheidsinstituut en het Londense University College bestudeerden over een periode van tien jaar de gegevens van zo'n 7400 mensen.

Voor het onderzoek werd het geheugen, de woordenschat, het denkvermogen en het uitdrukkingsvermogen van ongeveer 5200 mannen en 2200 vrouwen tussen de 45 en 70 jaar getest.

"De resultaten laten zien dat de cognitieve vermogens, behalve de woordenschat, verminderen naarmate men ouder wordt. Hoe ouder men wordt, hoe sneller de achteruitgang", aldus de onderzoekers.

Achteruitgang

Het denkvermogen van mannen tussen de 45 en 50 jaar ging gedurende het tienjarige onderzoek met 3,6 procent achteruit. In vergelijking met een daling van 9,6 procent bij mannen tussen de 65 en 70 jaar. Dezelfde resultaten werden gezien bij vrouwen.

De onderzoekers stellen dat de bevindingen belangrijk zijn om op te nemen in toekomstig onderzoek naar de achteruitgang van het cognitieve vermogen. De resultaten van het onderzoek zijn online gepubliceerd in British Medical Journal.