AMSTERDAM - De Technische Universiteit Delft wil al zijn technologische kennis op het gebied van industriële processen bundelen en verwacht daarmee tot de wereldtop te kunnen gaan behoren, zo meldt het instituut maandag.

De TU wil zich specialiseren in het efficiënter maken van productieprocessen, het werken met biologische grondstoffen (biochemische procestechnologie) en het ontwikkelen van nieuwe materialen.

Het onderzoek naar onder meer energiezuinige productieprocessen, afvalverwerking, waterzuivering en alternatieven voor schaarse grondstoffen heeft vaak een duurzame kant, aldus de universiteit. "Niet alleen belangrijk dus voor de industrie, maar voor de hele samenleving", aldus Andrzej Stankiewicz, die directeur wordt van het nieuwe instituut.

Plasma

Als aansprekend voorbeeld noemt de TU de ontwikkeling van een heel nieuw toilet gebaseerd op plasmatechnologie, waarvoor de de universiteit in 2011 een subsidie kreeg van de Bill & Melinda Gates Foundation. Hierbij worden uitwerpselen eerst gedroogd en daarna vergast met plasmastraling, en is er geen aansluiting nodig op water, energie of een riolering.

De universiteit hoopt met het bundelen van de kennis in het zogeheten 'TU Delft Process Technology Institute' de concurrentie met landen als China en India beter aan te kunnen. "In Nederland is er juist sprake van sterk afnemende investeringen in de industrie", zegt Stankiewicz.

Ook loopt de belangstelling van studenten voor het vakgebied volgens hem terug. "Het tij moet dus gekeerd en het nieuwe instituut kan daar een rol in spelen."