AMSTERDAM - Vorig jaar eindigde hij nog als tweede, maar dit jaar slaagde Mario Stouwie uit Leek erin de Nationale Wetenschapsquiz te winnen.

Hij maakte geen enkele fout in de reeks vragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Gemiddeld beantwoordden de inzenders 6,3 van de 15 vragen goed. Ongeveer 3500 mensen hadden de schriftelijke quiz ingevuld.

Stouwie mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen. Hij weet dat champagnebubbels sneller stijgen dan bierbubbels, omdat bierbelletjes bij het opstijgen weerstand ondervinden van eiwitten.

Ook wist hij, als een van de weinigen, dat de zwemtijden dichter bij elkaar komen te liggen als olympische baden 1,5 meter minder diep zouden zijn dan de standaarddiepte.

Natte theedoek

Mannen en vrouwen scoorden dit jaar even goed. De grote meerderheid had volgens de NWO moeite met de vraag waarom een natte theedoek donkerder is dan een droog exemplaar.

Stouwie wint een reis naar de William Herscheltelescoop La Palma. Sander Hardeman uit Veenendaal maakte de quiz eveneens foutloos, maar aan de hand van loting kreeg hij de tweede plaats toegewezen.

Hij won een lang weekend naar Genève en een bezoek aan CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica.

De VPRO bracht traditiegetrouw de Nationale Wetenschapsquiz op de buis. De beste individuele speler van de tv-editie was architect Vera Yanovshtchinsky.