KUALA LUMPUR - Maleisische natuurbeschermers hebben een zeer zeldzame Sumatraanse neushoorn gevangen op het eiland Borneo.

Het vrouwtje van de bijna uitgestorven soort moet voor een laatste kans zorgen om de minuscule populatie op Borneo te redden, aldus een woordvoerder maandag.

De neushoorn die de naam Puntung heeft gekregen wordt gekoppeld aan een mannetje genaamd Tam, die in 2008 werd gered van een palmolieplantage op Borneo. Samen moeten ze voor nageslacht zorgen.

Van de Sumatraanse neushoorn leven er naar schatting nog tussen de 150 en de 300 in het wild. De populatie op Borneo waar Puntung en Tam toe behoren is zelfs niet groter dan enkele tientallen dieren.

Schuw

Ze zijn heel schuw, kleiner dan andere Sumatraanse neushoorns en worden maar zelden gezien. Puntung werd vorige week gevangen.

Ooit kwam de Sumatraanse neushoorn voor in grote delen van Zuidoost-Azië. De soort heeft erg te lijden gehad onder overbejaging. De hoorn van de dieren wordt gebruikt in middelen waarvan wordt geloofd dat ze geneeskrachtig zijn.

Eerdere fokprogramma's in de jaren 80 en 90 mislukten. De natuurbeschermers zijn echter optimistisch gestemd over de nieuwe poging. Puntung en Tam zouden al wat contact hebben.