AMSTERDAM - Dat slimme aapjes net als wij abstract kunnen denken was al een tijdje bekend, maar nu blijkt dat ook duiven er toe in staat zijn.

Nieuw-Zeelandse onderzoekers tonen dat aan in een artikel in Science van 22 december.

Bijna vijftien jaar geleden verbaasde een Amerikaanse onderzoeksgroep de wereld met het bewijs dat makaken in staat zijn een serie plaatjes met een tot vier figuurtjes in oplopende volgorde te rangschikken.

De biologen van de Universiteit van Otago herhaalden nu dit klassieke experiment met duiven.

Verschillende vormen

Ze trainden de duiven vijf dagen lang in het rangschikken van plaatjes met een tot drie figuurtjes. De figuurtjes waren onder meer rechthoeken, cirkels en ovalen en hadden steeds dezelfde kleur. Tijdens de hierop volgende test legden ze de duiven een serie plaatjes voor met een tot negen figuurtjes, die afwisselend wel en niet in vorm overeenkwamen.

Zo moesten ze bijvoorbeeld een serie met plaatjes waarop een vierkantje, twee ovalen en vijf cirkels op volgorde zetten. Een deel van de plaatjes hadden de duiven tijdens de training niet gezien.

Zowel bij de wel als niet in vorm overeenkomende figuurtjes én bij de onbekende figuurtjes kozen de duiven in ongeveer 80 procent van de gevallen de juiste volgorde. Daarmee evenaarden ze de prestatie van de makaken.

Abstracte regel

Al eerder werd in wetenschappelijk onderzoek het vermogen van apen en duiven om getallen weer te geven vergeleken, maar dit experiment toont voor het eerst aan dat beide dieren in staat zijn een abstracte regel te leren toepassen.

De onderzoekers verwachten dat de slimheidsstatus van vogels de komende jaren verder zal stijgen.