André Kuipers onderweg naar ISS

AMSTERDAM - De Nederlandse astronaut André Kuipers is woensdagmiddag om 14.16 uur de ruimte in gegaan, voor een periode van zes maanden. In mei keert hij terug op aarde. Het is voor hem de tweede reis.

Om 14.26 uur werd de lancering officieel geslaagd benoemd.

Geen Nederlander is ooit zo lang in de ruimte geweest. Kuipers verbleef in 2004 al anderhalve week in de ruimte. Wubbo Ockels en de Nederlandse Amerikaan Lodewijk van den Berg maakten in 1985 een ruimtereis van een week.

Kuipers, die vergezeld wordt door Don Pettit (VS) en Oleg Kononenko (Rusland), is vertrokken vanaf het Kosmodroom van Bajkonoer in de Sojoez vanuit Rusland naar het internationale ruimtestation ISS.

Experimenten

De drie bemanningsleden, die vrijdag aankomen bij het ISS, voeren in de ruimte wetenschappelijke experimenten, educatieve activiteiten en onderhoudswerk uit.

Vrijdagmiddag is het ruimtestation tussen 17.46 en 17.51 uur boven Nederland te zien als een bewegende ster, meldt de NOS.

Rituelen

Kuipers urineerde bij aankomst bij het lanceerplatform tegen het linkerachterwiel van de bus. Dat betrof een ritueel dat gebruikelijk is bij raketlanceringen. De eerste kosmonaut, Joeri Aleksejevitsj Gagarindeed dat op 12 april 1961 ook. Hij was de eerste mens die een ruimtereis maakte.

Kuipers houdt vanuit de ruimte geïnteresseerden op de hoogte via zijn Twitteraccount.

Emotioneel

De lancering was voor de familie van Kuipers een emotionele gebeurtenis. ''Het was het begin van een lange reis voor André, en het eind van de lange weg ernaartoe. Ik heb wel een paar traantjes weggepinkt'', zei zijn vrouw Helen woensdag in een eerste reactie.

Kuipers ging in 2004 ook de ruimte in, maar die lancering was overdag. Helen: ''Nu, in het donker, was het vuur veel intenser. Het was oogverblindend, een prachtig gebeuren.''

Ongeveer 5 minuten na de lancering, ''toen de raket een sterretje aan de hemel was geworden'', verliet de familie het uitkijkpunt bij de lanceerbasis Bajkonoer. ''Buiten kwamen de tranen. Met de hele familie hebben we elkaar omhelsd, en nu gaan we ons feestje bouwen. We gaan drinken op André'', aldus Helen.

Lees de laatste berichten op Twitter over de lancering op NUlive

André Kuipers de ruimte in

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie