ALMERE - ''Dit is geen grap meer. Die berg komt er.'' Zo werd vrijdag in Almere een mogelijk bouwproject van een Nederlandse berg gepresenteerd.

Het idee van een berg is ontsproten aan het brein van sportjournalist Thijs Zonneveld van dagblad De Pers, en columnist bij NU.nl. Sindsdien is een honderdtal professionals uit verschillende sectoren er serieus over gaan nadenken.

Die brainstormsessies zijn voorbij. Volgend jaar wordt er een heus haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, dat eind 2012 duidelijkheid moet geven op de vraag of de berg daadwerkelijk realiseerbaar is.

Zo'n 70 bedrijven uit allerlei sectoren zijn betrokken bij het project. Ze hebben grootse plannen, zo bleek uit de filmpjes tijdens de presentatie. De berg kent bijvoorbeeld meerdere toppen, landbouwvelden, woningen, skipistes, liften, metrotunnels, windmolens, meren en zonnepanelen.

Binnenin moet plek komen voor onder meer voedselplantages, waterkrachtcentrales en datacentra. Duurzaamheid, innovatie en sport zijn de hoofdpijlers van het project.

Locatie

Momenteel zijn acht locaties in beeld, zowel op land als in zee. De grootte van de berg hangt af van de uiteindelijke locatie. Volgens een van de deelnemers willen gemeentes de berg van maximaal 2 kilometer hoog, graag binnenhalen.

Om een uitgewerkt concept te krijgen, is ongeveer 1,5 miljoen euro nodig. Daarom is de stichting die het onderzoek onder zijn hoede heeft, onder meer begonnen met de verkoop van certificaten van 50 euro, die later kunnen worden omgezet naar aandelen. Vrijdag werd een contract met hoofdsponsor USG Innotiv ondertekend, een detacheringsbureau voor hoogopgeleide techneuten.

De berg kost maximaal 60 à 70 miljard euro, schatte een van de deelnemers, al verschillen de meningen daarover. Net als de bouwtermijn. De projectdirecteur denkt dat hij de complete berg niet meer zal zien tijdens zijn leven, maar een ander meende dat een kwart van de berg al binnen 3 à 4 jaar klaar kan zijn.

Berg in Nederland