Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
CERN

Wetenschap krijgt goddelijk deeltje in vizier

GENEVE - De wetenschap staat op de drempel van een belangrijke doorbraak.
Door ANP

Het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) bij het Zwitserse Genève is een mythisch elementair deeltje op het spoor, het zogeheten Higgs-boson.

Komende dinsdag maken de onderzoekers naar eigen zeggen ''een belangrijke vooruitgang'' in de jacht bekend.

Puzzelstukje

Het Higgs-boson is het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Het deeltje zou ervoor zorgen dat alle minieme deeltjes in het universum massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen.

Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het Higgs-boson is een van de bouwstenen van het leven. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het boson ook wel het God-deeltje.

Theorie

Groot probleem is echter dat de Higgs-bosonen nog nooit zijn waargenomen. Ze bestaan alleen in de theorie. Op grond van wat wetenschappers al weten, hebben ze uitgerekend dat er ergens een deeltje als het Higgs-boson moet zijn.

Ook nu zijn de bosonen niet gevonden, benadrukken de wetenschappers. De vooruitgang die er is geboekt ''is niet genoeg om met absolute zekerheid te zeggen of het Higgs-boson al dan niet bestaat''.

LHC

Waarschijnlijk heeft het CERN met de deeltjesversneller LHC wel vastgesteld waar het Higgs-boson te vinden is. Op basis daarvan zou het mysterie in de komende jaren kunnen worden opgelost.


Lees meer over:
cern

Aanbevolen artikelen